wtorek, 13 stycznia 2015

Kuchenne kombinacje -Leśny mech.

 Będąc w gościach miałam okazje skosztować oto owego placka... bardzo mnie zaskoczył kolor i to jaki placek jest kolorystycznie żywy w pochmurne zimowe dni. Zaczerpnęłam przepis i sama postanowiłam go zrobić :) Podaje przepis i życzę powodzenia .!







  • 1 1/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier wanilinowy
  • owoce granata do ozdoby


  • 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka



       Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.
      Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata leciutko dociskając je dłonią.
Przepis na tortownice o średnicy 25 cm :)

1 komentarz: